Brambory Hasselbacken

Ingredience

12 středně velkých brambor, 2 lžíce strouhanky, máslo, sůl

Postup

Brambory oloupeme a každou na jedné straně seřízneme dorovna, aby dobře ležela na prkénku (odkrájené části použijeme do polévky).

Každou bramboru položíme na prkénko (rovnou stranou dolů) a po obou stranách umístíme jídelní čínské hůlky. Ostrým nožem nařežeme bramboru svislými řezy co nejblíže k sobě tak, aby se nůž zastavil až o hůlky (brambora musí zůstat vcelku).

Nakrájené brambory namočíme na 5 minut do studené vody aby se z nich vyplavil škrob, můžeme každou zlehka prohnout, aby se voda dostala i mezi zářezy.

Brambory osušíme a naskládáme na máslem vymazaný plech. Na povrchu je velmi jemně poprášíme strouhankou a na každou položíme tenoučký plátek másla.

Pekáček přikryjeme poklicí nebo alobalem a vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Po 20 minutách odkryjeme a dopečeme do zezlátnutí a změknutí (cca dalších 20-30 minut).

Na talíři posolíme. Podáváme jako přílohu k masu, případně jako samostatný pokrm s podmáslím či kefírem.

Brambory Hasselbacken
Brambory Hasselbacken
Brambory Hasselbacken
Brambory Hasselbacken
Brambory Hasselbacken

Originální verzi receptu napsanou tak, že podle ní uvaří dobré jídlo i začátečník stojící poprvé u plotny najdete v knize J. F. Zatloukalové Hovory s řezníkem.

Přidáno: 19.1.2013