Peciválky

Ingredience

700 g brambor uvařených ve slupce, 1 vejce, sůl, polohrubá mouka podle potřeby (cca 250 g), 1 hrnek mléka
mletý mák nebo strouhaný perník, moučkový cukr

Postup

Vychladlé brambory oloupeme a najemno nastrouháme. Vál posypeme částí mouky, přidáme brambory, osolíme, v bramborách vyhloubíme důlek a rozklepneme do něj celé vejce. Posypeme moukou a zpracujeme měkké těsto, mouku přidáváme podle potřeby.
Těsto rozdělíme na čtvrtiny. Z každé uválíme váleček na délku plechu. Naskládáme je na plech vyložený papírem na pečení a válečkem na těsto trochu zploštíme. Nožem nakrájíme na kousky, ale nedokrojíme úplně, jenom asi do poloviny.
Vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a upečeme dozlatova (cca půl hodiny). Upečené nakrájíme podle naznačených zářezů na kousky, nasypeme do hrnce a zalijeme vařícím mlékem. Přikryjeme pokličkou a důkladně protřepeme. Pak slijeme přebytečné mléko, které se nevsáklo.
Na talíři posypeme mákem nebo perníkem, který jsme promíchali s cukrem podle chuti. Hubeným pokropíme rozpuštěným máslem.

Peciválky
Peciválky
Peciválky
Peciválky
Peciválky

Přidáno: 4.3.2009