Italské rizoto se šunkou

Ingredience

400 g kulatozrnné rýže, 200 g dušené šunky, 1 cibule, 150 g smetanového sýra, 1 lžíce másla, 2 lžíce oleje, 1 litr zeleninového vývaru, 200 ml bílého vína, 80 g strouhaného parmazánu, zelená petrželka, sůl

Postup

Najemno nakrájenou cibuli zpěníme na oleji. Vsypeme rýži a šunku pokrájenou na nudličky. Krátce osmahneme. Zalijeme vínem a mícháme, dokud se víno neodpaří. Pak přidáme asi polovinu vývaru, osolíme a za častého míchání vaříme, dokud rýže nezměkne. Podle potřeby doléváme vývar. Pokud dojde, doléváme horkou vodu.
Máslo rozpustíme, přidáme k němu trochu vývaru a rozdrobený smetanový sýr. Za stálého míchání vaříme do rozpuštění sýra.
Sýrovou omáčku vlijeme do hrnce s uvařenou měkkou rýží, přidáme posekanou zelenou petrželku a důkladně promícháme. Podle chuti dosolíme.
Na talíři posypeme parmazánem.

Italské rizoto se šunkou
Italské rizoto se šunkou

zdroj: televizní pořad S Italem v kuchyni

Přidáno: 4.2.2010