Rizoto jinak

Ingredience

1 hrnek dlouhozrnné rýže, 2,5 hrnku vody na vývar + další voda podle potřeby, 1 kostka zeleninového bujónu, sůl, 1/2 lžičky kari, 1 velká cibule, 1 větší nebo 2 malé pórky, 250 g krabích tyčinek, hrst bazalkových lístků, olej, 1 kelímek zakysané smetany (200 g), tvrdý sýr

Postup

Kostku bujónu necháme rozvařit ve vodě (2,5 hrnku). Kromě toho si připravíme další vařící vodu ve varné konvici (nebo v hrnci). Cibuli a bazalku pokrájíme nadrobno, očištěný pórek na kolečka, krabí tyčinky na kousky.
Na oleji necháme zesklovatět cibuli, přidáme pórek a za stálého míchání chvíli společně restujeme. Pak přidáme rýži a pořád mícháme a smažíme, asi 2-3 minuty. Pak do rýže vmícháme kari, osolíme a zalijeme částí vývaru (aby dosahoval zhruba do stejné výšky jako rýže). Za občasného promíchání vaříme na mírném plameni. Jak se vývar postupně vsakuje do rýže, doléváme další. Po spotřebování vývaru používáme na dolévání horkou vodu. Často mícháme. Obsah hrnce by měl mít pořád polotuhou (polořídkou?) konzistenci, asi jako řidší kaše. Občas ochutnáme a sledujeme měknutí rýže. Až je rýže měkká (ne rozvařená!), trvá to asi 20-25 minut, přisypeme k ní krabí tyčinky, bazalku, smetanu a promícháme. Podle potřeby dochutíme, necháme prohřát (pořád mícháme) a odstavíme. Na talíři můžeme posypat strouhaným sýrem. Podáváme se zeleninovým salátem.

Rizoto jinak
Rizoto jinak

zdroj: Ilona Mühlbacherová

Přidáno: 15.7.2008