Zapečené rizoto

Ingredience

700 g vepřového plecka (možno nahradit drůbežím masem), 3 varné sáčky s rýží (á 120 g), po 1 červené, žluté a zelené paprice, 1 cibule, 2-3 stroužky česneku, kousek pórku, 250 g tvrdého sýra, lžíce sádla, kari, mletá paprika, mletý pepř, sůl, zelené bylinky (petrželka, pažitka)

Postup

Rýži uvaříme podle návodu na krabici.
Cibuli a pórek osmahneme na sádle (nebo oleji), přidáme nadrobno pokrájený česnek a zasypeme mletou paprikou a kari.
Přidáme maso pokrájené na kostičky a zprudka orestujeme. Osolíme, opepříme (můžeme přidat i adžiku), promícháme a trošku podlijeme vodou. Pod pokličkou podusíme doměkka.
K měkkému masu přidáme na kostičky pokrájené papriky a společně ještě chvíli podusíme, max. 5-10 minut, paprika by měla zůstat křupavá.
Pokud maso pustilo víc vody, necháme ji vydusit, ale nějakou šťávu ponecháme, aby rizoto nebylo suché.
Do podušené směsi vmícháme uvařenou okapanou rýži, zelené bylinky a nastrouhaný sýr. Část sýra si můžeme nechat na posypání povrchu.
Směs přemístíme do pekáče, můžeme posypat zbylým sýrem, a v troubě chvíli zapečeme do zezlátnutí. Pokud pokrm připravujeme v titanovém hrnci, stačí nechat 15 minut přiklopené pokličkou na plotýnce zapnuté na minimum.

V receptu, který jsem dostala, byla místo papriky mražená zelenina (hrášek, mrkev, zelenina) a houby. Protože jsem je neměla po ruce, použila jsem barevné papriky. Určitě jsou dobré obě varianty.

Zapečené rizoto
Zapečené rizoto
Zapečené rizoto

zdroj: Jana z VM

Přidáno: 15.11.2009