Bramborová se smetanou
Ingredience
4-5 brambor, 1 cibule, 2-3 lžíce oleje, 300 ml vývaru (drůbeží nebo hovězí), 500 ml mléka, 3 lžíce hladké mouky, 200 g zakysané smetany, sůl, mletý pepř, pažitka nebo naťová cibulka na ozdobu
Postup
Brambory uvaříme ve slupce.
V hrnci zahřejeme olej a osmahneme na něm nadrobno pokrájenou cibuli do změknutí.
Zalijeme vývarem a přivedeme k varu.
V půl hrnku mléka rozkvedláme mouku. Přes sítko nalijeme do polévky, rozmícháme a dolijeme zbytek mléka.
Povaříme na nízkém stupni 15-20 minut, občas zamícháme.
Hotovou polévku odstavíme z plotny, rozmícháme v ní asi polovinu zakysané smetany a podle chuti dosolíme a opepříme.
Uvařené brambory oloupeme a na každém talíři jednu rozmačkáme vidličkou. Zalijeme horkou polévkou, ozdobíme lžící zbylé smetany, a posypeme pažitkou nebo cibulovou natí.
Přidáno: 4.3.2016