Cizrnová polévka

Ingredience

200 g cizrny, 2-3 brambory, 1 mrkev, 1 petržel, kousek celeru, 1 cibule, 2 lžíce oleje, sůl, mletý pepř, drcené chilli papričky, 2 lžičky majoránky, kousek másla

Postup

Cizrnu propláchneme, zalejeme studenou vodou a necháme přes noc nabobtnat. Druhý den vyměníme vodu za čerstvou a cizrnu uvaříme doměkka (cca 40 minut).

Brambory a zeleninu oloupeme. Cibuli posekáme nadrobno, brambory a kořenovou zeleninu nakrájíme na kostičky.

V hrnci zahřejeme olej, přidáme cibuli a osmažíme ji dožluta. Pak přidáme zeleninu, brambory a ještě chvíli společně opečeme.

Pak do hrnce přidáme uvařenou cizrnu i s vodou, ve které se vařila.

Obsah hrnce osolíme, opepříme, přidáme majoránku a nameleme trochu chilli. Je-li vývaru z cizrny málo, přidáme trochu zeleninového vývaru nebo vody.

Polévku vaříme do změknutí zeleniny, cca 15 minut.

Z uvařené polévky vybereme děrovanou naběračkou asi polovinu pevného obsahu (brambory, cizrna, zelenina). Co zbylo v hrnci, rozmixujeme ponorným mixérem dohladka. Pak vrátíme do polévky odebranou část, přidáme oříšek másla a necháme ho v horké polévce rozpustit.

Na talíři polévku ozdobíme posekanou petrželkou nebo pažitkou.

Přidáno: 1.9.2018