Cizrnová polévka s rajčaty

Ingredience

250 g cizrny, 1 plechovka krájených rajčat, sůl, mletý pepř, drcená chilli paprička, 0,5 lžičky římského kmínu, 2 bobkové listy, 7 kuliček nového koření, 2 lžíce oleje, 1 cibule, dvě hrsti kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer) nakrájené na nudličky, 2-3 lžíce octa, snítka petrželové natě

Postup

Cizrnu přes noc namočíme do vody. Ráno vodu vylejeme a cizrnu zalejeme čerstvou vodou.

Přidáme k ní bobkový list, nové koření, římský kmín, trošku drcené chilli papričky a uvaříme ji doměkka (asi 45 minut).

Zatím na pánvičce na rozpáleném oleji osmažíme nadrobno pokrájenou cibuli. Až začne žloutnout, přidáme kořenovou zeleninu a všechno společně usmažíme za občasného zamíchání dozlatova.

Až je cizrna měkká, děrovanou lžící vybereme asi kompotovou misku uvařené cizrny a necháme bokem.

Do hrnce vlijeme celý obsah plechovky s rajčaty a ponorným mixérem všechno rozmixujeme dohladka. Je-li rozmixovaná polévka příliš hustá, zředíme ji horkou vodou.

Hrnec vrátíme na plotnu a vrátíme do něj odloženou nerozmixovanou cizrnu. Přidáme i smaženou zeleninu z pánve.

Polévku osolíme, opepříme, dochutíme octem (použila jsem ocet s mangovou příchutí) a ještě tři minuty povaříme.

Na talíři ozdobíme zelenou petrželkou.

Přidáno: 9.2.2019