Cuketová se slzovkou

Ingredience

2 hrstky slzovky, 3 lžíce oleje, 1 velká cibule, 1 mrkev, 1 petržel, 1 cuketa, sůl, 0,5 lžičky mletého pepře, 3 bobkové listy, 9 kuliček nového koření, 1 lžíce směsi sušených bylinek do polévky, oříšek másla, petrželová nať

Postup

Slzovku namočíme na noc do studené vody. Ráno vodu slejeme, zalejeme slzovku čerstvou vodou, osolíme ji, přidáme bobkový list, nové koření a vaříme do změknutí slzovky (cca 20 minut).

Cibuli oloupeme, mrkev a petržel očistíme a všechno nakrájíme na drobné kousky.

V hrnci zahřejeme olej, přisypeme cibuli, mrkev, petržel a za občasného zamíchání pomalu usmažíme zeleninu dozlatova.

Cuketu oloupeme, nakrájíme na kostičky a přidáme do hrnce k osmažené zelenině. Přilejeme vodu tak, aby byla cuketa akorát ponořená. Přidáme pepř, trochu osolíme a 10 minut povaříme.

Potom obsah hrnce rozmixujeme ponorným mixérem, buď dohladka, nebo můžeme ponechat drobné kousky zeleniny.

Do rozmixované polévky nalejeme slzovku i s vodou, ve které se vařila (bobkové listy a kuličky koření napřed vyjmeme). Přidáme sušené bylinky a máslo.

Polévku znovu přivedeme k varu, necháme ji jen krátce přejít varem a odstavíme.

Na talíři polévku posypeme posekanou petrželkou.

Přidáno: 7.7.2019