Dýňovo-celerová polévka

Ingredience

1 máslová dýně, 1 středně velký celer, 1 cibule, 2 lžíce másla, 1 lžíce oleje, 1 lžička kurkumy, 1 lžička římského kmínu, sůl, 3 lžíce zakysané smetany, 40 g jemně strouhaného parmazánu, pažitka na ozdobu

Postup

Cibuli oloupeme, posekáme nadrobno a na rozpáleném másle s olejem pomalu smažíme dozlatova.

Dýni i celer oloupeme, z dýně odstraníme měkký vnitřek se semeny a oboje nakrájíme na kostky.

Až začne cibule žloutnout, přidáme celer a ještě pár minut restujeme.

Pak přisypeme kurkumu, římský kmín, promícháme a zalejeme vodou (asi 1,2 l).

Do hrnce přidáme dýni, osolíme a pod pokličkou pomalu vaříme do změknutí dýně i celeru, asi 20 minut.

Až je všechno měkké, hrnec odstavíme z plotny a šťouchadlem na brambory všechno důkladně rozmačkáme. Kdyby někomu vadily drobné kousky, které tam zůstanou, může místo šťouchadla použít tyčový mixér.

Do polévky přidáme smetanu (pozor, musí mít pokojovou teplotu, jinak se srazí) a sýr. Všechno důkladně promícháme, vrátíme na plotýnku, společně prohřejeme, ale už nevaříme.

Na talíři posypeme polévku posekanou pažitkou.

Přidáno: 10.3.2019