Polévka z pečené dýně

Ingredience

1 středně velká dýně hokaido, 2 menší cibule, 5 stroužků česneku, kousek celeru, sůl, mletý pepř, kari, muškátový oříšek, citronová šťáva, lžička másla, opečené kostičky rohlíku, olej, petrželová nať

Postup

Omytou dýni nakrájíme na kousky a nasypeme do pekáče vyloženého papírem na pečení. Cibuli a česnek oloupeme, celer nakrájíme na menší kousky a přidáme k dýni. Všechno osolíme, zakápneme olejem a promícháme. Pekáč vložíme do vyhřáté trouby a zeleninu upečeme doměkka (220°C, 20-30 minut).

Obsah pekáče nasypeme do hrnce, zalejeme horkou vodou (nebo vývarem), přisypeme lžičku kari, opepříme a ponorným mixérem rozmixujeme na řídkou kaši. Je-li příliš hustá, přidáme vodu (vývar).

Do polévky přistrouhneme kousek muškátového oříšku a necháme 5 minut povařit.

Do hotové polévky dáme rozpustit kousek másla a dochutíme solí a citronovou šťávou.

Na talíři polévku posypeme opečenými kostičkami rohlíku a ozdobíme zelenou petrželkou.

Přidáno: 20.1.2018