Zelňačka bez smetany

Ingredience

miska kysaného zelí (cca 300-400 g), 2 brambory, 2 lžíce sádla, 2 cibule, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžička uzené mleté papriky (nebo obyčejné), sůl, mletý pepř, kmín, 100 g slaniny, zelená petrželka na ozdobu

Postup

Oloupanou cibuli nakrájímeme na kostičky a na rozpáleném sádle osmahneme do zesklovatění. Zasypeme moukou a upražíme cibulovou jíšku. Vmícháme uzenou papriku, zalijeme studenou vodou a vložíme zelí. Vody by mělo být zhruba do výšky zelí, ještě budeme přidávat vodu z brambor. Vaříme do změknutí zelí (asi 15 minut).

Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a v osolené vodě s trochou kmínu uvaříme doměkka.

Na pánvi nasucho opečeme na kostičky nakrájenou slaninu.

Až je zelí měkké, přidáme do hrnce brambory i s vodou, ve které se vařily, vyškvařenou slaninu, promícháme a necháme přejít varem. Dochutíme solí a pepřem.

Na talíři ozdobíme zelenou petrželkou.

Zelňačka bez smetany
Zelňačka bez smetany

Přidáno: 30.11.2014