Čočkový "hummus" s dýní

Ingredience

250 g červené čočky, 2 bobkové listy, 0,5 lžičky sušeného tymiánu, 1 menší dýně hokaido, 3 mrkve, 2 cibule, sůl, mletý pepř, olivový olej, 3 lžíce sezamové pasty tahini, 1 lžička kurkumy, 2 lžičky římského kmínu (rozdrceného), čerstvě mleté chilli, citronová šťáva, 2 stroužky česneku, olivový olej, dýňový olej, dýňová semena

Postup

Mrkev oškrábeme a podélně rozpůlíme. Oloupanou cibuli nakrájíme na osminky. Dýni zbavíme měkkého vnitřku se semeny a nakrájíme na proužky. Všechno uložíme na plech s papírem na pečení, pokapeme olivovým olejem, osolíme, opepříme a vložíme do trouby vyhřáté na 220°C. Upečeme do změknutí, 30-40 minut.

Čočku propláchneme, zalejeme vodou, přidáme k ní bobkový list, tymián a přivedeme k varu. Vaříme do změknutí čočky 5-10 minut (záleží na druhu a velikosti).

Uvařenou čočku scedíme, vývar zachytíme.

Upečenou zeleninu i čočku necháme částečně vychladnout.

Do mixéru nalejeme trochu vývaru z čočky a 4 lžíce dýňového oleje. Postupně přidáváme střídavě čočku a upečenou zeleninu. Podle potřeby přiléváme vývar.

Nakonec vmixujeme tahini, kurkumu, římský kmín a česnek. Dochutíme solí, chilli a citronovou šťávou.

Na talíři posypeme posekanou petrželkou nebo koriandrem, nasucho opraženými dýňovými semeny a zakápneme dýňovým olejem.

Podáváme s indickými plackami.

Přidáno: 14.9.2018