Hummus s pečenou mrkví

Ingredience

hummus: 250 g cizrny, 5 lžic olivového oleje, šťáva z 1 citronu, 3 lžíce sezamové pasty tahini, sůl, drcený římský kmín, 3 stroužky česneku

mrkev: 10 středně velkých mrkví, olivový olej, sůl, mletý pepř

dále: 2 lžíce sezamových semínek, čerstvý koriandr (nebo petrželová nať)

Postup

Cizrnu propláchneme, zalejeme studenou vodou a necháme přes noc nabobtnat. Ráno ji uvaříme doměkka.

Cizrnu scedíme a necháme vychladnout, vývar uchováme.

Očištěnou mrkev nakrájíme podélně na čtvrtiny. Uložíme na plech vyložený papírem na pečení, pokropíme olejem, osolíme, opepříme a upečeme (30 minut při 220°C).

Sezamová semínka nasucho opražíme na pánvi.

Do mixéru nasypeme cizrnu. Přidáme olej, citronovou šťávu, tahini, sůl, česnek, římský kmín, trochu vývaru z cizrny a umixujeme hustou pastu. Podle potřeby dolejeme vývar.

Hummus na talíři posypeme opraženým sezamovým semínkem, ozdobíme pečenou mrkví a koriandrem nebo petrželkou.

Přidáno: 1.9.2018