Akvárium
Ingredience
tmavý korpus: 6 vajec, 240 g cukru krupice, 6 lžic oleje, 220 g hladké mouky, 20 g kakaového prášku
světlý korpus: 4 vejce, 160 g cukru krupice, 4 lžíce oleje, 160 g hladké mouky
náplň: 500 ml smetany ke šlehání, 100 g oříškového zeesanu, 125 ml vody, 2 sáčky vanilkového cukru
krém: 120 g másla, 50 g vanilmixu, 150 ml vody, 3 lžíce nutelly
dále: amaretto, višňový gel nebo džem, potahovací a modelovací hmota (white icing)
Postup
Korpusy upečeme na plechu 39x26 cm. Necháme vychladnout.
Připravíme šlehačkovou náplň.
Tmavý korpus vodorovně rozpůlíme.
Spodní polovinu prokapeme amarettem, potřeme višňovým gelem, natřeme polovinu náplně a přiložíme světlý korpus.
Znovu pokropíme amarettem, potřeme gelem, druhou polovinou náplně a přiložíme druhou půlku tmavého korpusu. Lehce stlačíme a dáme vychladit.
Vanilmix rozšleháme krátce s vodou a necháme 10 minut stát. Zatím našleháme máslo s nutellou a pak po lžících vešleháme ztuhlý vanilmix.
Krémem potřeme celý dort a dáme znovu ztuhnout do ledničky.
Vychlazený dort potáhneme a libovolně nazdobíme ozdůbkami z modelovací hmoty.
Přidáno: 24.9.2010