Dort panenka (ananasový)

Ingredience

Těsto: 4 vejce, 160 g cukru krupice, 160 g polohrubé mouky, 4 lžíce oleje, špetka soli
Krém: 400 ml ananasové šťávy (z kompotu nebo džus), 1 pudinkový prášek ananasový, 1 lžíce polohrubé mouky, 150 g mletého cukru, 250 g másla
falešný marcipán: 1 krabice sušeného mléka, 1 plechovka Salka, 2 lžičky oleje, asi 1 dl vody, potravinářská barva

Postup

Piškotový korpus upečeme den dopředu. Šleháme bílky se špetkou soli, až se začne tvořit sníh, přidáme cukr a vyšleháme dotuha. Potom jeden po druhém zašleháme žloutky a po lžících olej. Nakonec zlehka vařečkou vmícháme mouku. Naplníme formu (pokud nemáme speciálně na panenku, můžeme použít formu na bábovku nebo nerezovou misku), kterou jsme důkladně vymazali tukem a vysypali hrubou moukou. Pečeme ve středně vyhřáté troubě dorůžova, zkoušíme špejlí. Krém: Z ananasové šťávy, pudinkového prášku a mouky uvaříme hustou kaši. Necháme vychladnout. Máslo ušleháme s cukrem a po lžících vešleháváme ananasovou kaši (musí mít stejnou teplotu jako máslo). Důkladně vyšleháme. Korpusy vodorovně prořízneme, řezné plochy pokapeme rumem, potřeme marmeládou (není nutné) a krémem. Poskládáme zpátky na sebe a celé zvenku potřeme krémem. Dáme do ledničky pořádně vychladit a ztuhnout. Marcipán vyrobíme zpracováním všech surovin dohromady a podle potřeby obarvíme. Vyválíme kruh potřebné velikosti, případně ozdobíme a přeneseme na krémem potřený vychlazený korpus. Naaranžujeme jako sukni. Shora zapíchneme panenku a upravíme případné nedostatky.

Dort panenka (ananasový)
Dort panenka (ananasový)
Dort panenka (ananasový)

Tento dortík bych nezvládla bez dodání odvahy a dobrých rad od Libušky - www.peceni.info, za což jí velmi děkuji.

Přidáno: 27.4.2007