Dort s broskvemi

Ingredience

těsto: 6 vajec, 240 g cukru krupice, 6 lžic oleje, 220 g hladké mouky, 20 g kakaového prášku
krém: 250 g másla, 1 Zlatý klas, 300 ml mléka, 1 plechovka Salka
punčovina: 1 sáček piškotů (nebo drobky z nepodařeného cukroví, nebo rozdrobené odřezky piškotového těsta), rum, máslo, cukr, kompotová šťáva
dále: rum, marcipán ze salka, broskvový kompot

Postup

Z bílků a cukru ušleháme tuhý sníh. Po jednom zašleháváme žloutky a po lžících olej. Důkladně vyšleháme a zlehka vařečkou vmícháme mouku smíchanou s kakaem. Nalijeme do formy s vymazaným a vysypaným dnem a upečeme (asi 40 minut při 200°C). Necháme vychladnout. Salko v uzavřené plechovce zalijeme vodou a necháme vařit 1,5-2 hodiny. Toto musíme udělat minimálně den dopředu, dlouho chladne. Otevřeme až studené. Z mléka a zlatého klasu uvaříme hustou kaši. Máslo s uvařeným salkem vyšleháme do pěny a po lžících zašleháme vychladlý zlatý klas. Důkladně našleháme. Rozdrobené nebo pomleté piškoty navlhčíme rumem. Přidáme změklé máslo, trochu kompotové šťávy a vařečkou vypracujeme na hustou hmotu. Je-li příliš tuhá, zředíme rumem (kompotovou šťávou, kávou, mlékem, ...). Podle chuti přisladíme. Vychladlý korpus vodorovně dvakrát prokrojíme. Spodní díl pokropíme rumem, potřeme velmi tence krémem a navrstvíme rovnoměrně punčovinu. Na ni hustě naskládáme plátky kompotovaných broskví a zatřeme je krémem, jenom tak, aby se povrch srovnal do roviny. Přikryjeme prostředním plátem korpusu. Pokropíme ho rumem a potřeme silnější vrstvou krému. Přiložíme horní díl korpusu a opatrně přitlačíme. Povrch i boky dortu potřeme tenkou vrstvou krému a dáme na několik hodin ztuhnout do ledničky. Ztuhlý dort potáhneme marcipánem a podle vlastních představ dozdobíme.

Dort s broskvemi
Dort s broskvemi
Dort s broskvemi
Dort s broskvemi
Dort s broskvemi
Dort s broskvemi
Dort s broskvemi

Přidáno: 27.9.2008