Kniha

Ingredience

ořechové těsto: 12 vajec, 480 g cukru krupice, 360 g hladké mouky, 120 g mletých ořechů
těsto na roládku: 2 vejce, 80 g cukru krupice, 80 g hladké mouky, 2 lžíce oleje
krém: 500 g másla, 600 ml mléka, 2 sáčky vanilkového pudinku, 2 vanilkové cukry, 240 g moučkového cukru, 100 g čokolády na vaření
marcipán: 1 salko, 1 krabice sušeného mléka (400 g), trochu oleje, moučkový cukr, 1 lžička mandlového aroma
dále: 1/2 - 1 dl rumu

Postup

korpus: 6 bílků šleháme s 240 g cukru do hustého sněhu. Postupně po jednom důkladně zašleháme 6 žloutků. Lehce vařečkou vmícháme 180 g mouky smíchané se 60 g ořechů. Těsto rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení a upečeme dorůžova (asi 8 minut při 200°C). Stejným způsobem vyrobíme ještě jeden ořechový plát. Necháme vychladnout. Z každého upečeného plátu ukrojíme 2/3 a poskládáme na sebe ( 1. vrstva - 2/3 jednoho plátu, 2. vrstva - 2/3 druhého plátu, 3. vrstva - dvě zbylé třetiny položíme těsně vedle sebe). Ostrým nožem zarovnáme případné nesrovnalosti. Připravíme čokoládový krém z dvojité dávky. Každou vrstvu korpusu pokropíme rumem, pomažeme vrstvou krému a znovu je naskládáme na sebe. Krémem potřeme i boky a povrch dortu. Dáme vychladit do ledničky. Vyrobíme marcipán ze salka. Část obarvíme na hnědo, tu použijeme na hřbet knihy. Ze zbytku hnědého a části neobarveného marcipánu uděláme marcipán mramorovaný a ten použijeme na desky knihy. Listy uděláme z dlouhého proužku neobarveného marcipánu, do kterého dlouhým ostrým předmětem, např. dlouhé pravítko, vytlačíme rýhy. Ozdobíme "diplomem" a zbytky marcipánu. Diplom: bílky s cukrem ušleháme, po jednom vešleháme bílky a 2 lžíce oleje a vmícháme zlehka mouku. Rozetřeme na menší plech a rychle upečeme (6 - 7 minut při 200°C). Hned po vytažení z trouby překlopíme na utěrku poprášenou moukou, stáhneme papír na pečení a srolujeme. Necháme vychladnout. Studené rozmotáme, potřeme krémem a vyrobíme roládku potřebné velikosti. Pomažeme krémem i po povrchu, dáme ztuhnout do ledničky a studenou potáhneme marcipánem.

Kniha
Kniha

Přidáno: 31.8.2007