Mandlový klobouk

Ingredience

těsto: 7 vajec, 210 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 140 g polohrubé mouky, 100 g mletých mandlí, 1/2 prášku do pečiva,
krém: 250 g másla, 2 vejce, 150 g krupicového cukru, 1 lžička mandlového aroma
mléčná hmota: 1 krabice sušeného mléka, 1 plechovka salka, 0,5 - 1 dl vody, 1 lžička mandlového aroma, trochu oleje
dále: asi 1 dl rumu, mleté mandle na obalení

Postup

Smícháme mouku s mandlemi a práškem do pečiva. Bílky s cukrem ušleháme do tuhého sněhu. Postupně vešleháme po jednom žloutky a lehce vařečkou vmícháme mouku s mandlemi a práškem. Těsto vlijeme do misky a zbytek do kulaté dortové formy (obě vymazat a vysypat). Upečeme (200°C asi 25 minut) a necháme vychladnout. Vychladlé korpusy vodorovně prořízneme, pokropíme rumem a promažeme krémem. Každý potřeme krémem i po celém povrchu, boky většího obalíme mandlemi. Dáme vychladit. Z rozválené mléčné hmoty vykrojíme tvar květiny a položíme na větší korpus. Malý korpus z misky celý potáhneme a posadíme doprostřed velkého. Zbytek marcipánu libovolně obarvíme a dort jím dozdobíme. Krém: vejce s cukrem šleháme v horké vodní lázni do zhoustnutí (asi 25 minut). Po vychladnutí vešleháme změklé máslo, aroma (nebo rum) a vyšleháme dohladka. Mléčná hmota: Prosáté sušené mléko smícháme se salkem, vodou a přidáme aroma. Dobře rukama propracujeme. Pokud je hmota moc tuhá, máčíme si ruce ve vodě, je-li řídká, zahušťujeme prosátým moučkovým cukrem nebo sušeným mlékem. Pokud se nám příliš lepí na ruce, můžeme si je potřít olejem.

Mandlový klobouk
Mandlový klobouk

zdroj: Knihovnička recepty - Nejkrásnější dorty

Přidáno: 18.8.2007