Prasátko pro štěstí
Ingredience
těsto: 6 vajec, 240 g cukru krupice, 6 lžic oleje, 240 g hladké mouky
náplň: 250 ml smetany ke šlehání, 150 g jahod ( i mražených), 1 vanilkový cukr, 1 želatinový ztužovač
dále: falešný marcipán ze dvou dávek, rybízová marmeláda
Postup
Na tento dort potřebujeme profesionální sadu na plněné dorty. Kulatou, formovací a nízkou formu důkladně vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou.
Z bílků a cukru ušleháme tuhý sníh. Po jednom zašleháváme žloutky a po lžících olej. Nakonec zlehka vmícháme mouku. Část těsta urovnáme do nízké formy na základnu (do poloviny výšky formy, zbytek nalijeme do kulaté. Uzavřeme formovací částí a obě naráz vložíme do trouby vyhřáté na 190°C. Základna bude upečená asi po 10 minutách - lehce zrůžoví a okraje se odchlípnou od formy. Koule se peče asi 20 minut, zkusíme špejlí. Po vytažení necháme 10-20 minut stát, pak opatrně vyjmeme formovací část a necháme úplně vychladnout.
Smetanu s vanilkovým cukrem ušleháme dotuha. Vmícháme rozmačkané jahody. Ztužovač rozšleháme ve větší misce se 100 ml vody nebo jahodové šťávy, máme-li, a postupně po částech vmícháme jahodovou šlehačku. Důkladně promícháme, případně podle chuti přisladíme.
Dutinu koule vytřeme marmeládou a naplníme šlehačkou. Přiklopíme základnu, opatrně přimáčkneme a dáme ztuhnout do ledničky (zatížila jsem prkénkem).
Po ztuhnutí (cca 3 hodiny) kopuli opatrně vyklopíme z kulaté formy a celou zvenku potřeme tenkou vrstvičkou marmelády, jen na zatření pórů. Rozválíme růžový marcipán a kopuli jím potáhneme. Ze zbytků dotvoříme rypáček, uši a ocásek. Před barvením na růžovo si nezapomeneme trochu oddělit na oči a zelený čtyřlístek.
Přidáno: 19.10.2008