Tučňák

Ingredience

korpus: 6 vajec, 240 g cukru krupice, 6 lžic oleje, 200 g hladké mouky, 40 g kakaového prášku
krém: 1 Zlatý klas (nebo vanilkový pudink), 300 ml mléka, 300 g másla, 2 vanilkové cukry, moučkový cukr, 200 g nutelly
ořechová náplň: 250 g mletých ořechů, cca 150 ml mléka, 2-3 lžíce moučkového cukru, 2 vanilkové cukry, 2 lžíce rumu, piškoty
dále: maršmelounová hmota ze šmoulů, rum, falešný marcipán

Postup

Korpus: z bílků a cukru ušleháme tuhý sníh. Po jednom postupně zašleháme žloutky a po lžících olej. Pak zlehka vmícháme mouku smíchanou s kakaem. Těsto nalijeme do formy (průměr 24 cm) s vymazaným a vysypaným dnem. Upečeme (190°C cca 40 minut) a necháme vychladnout. Krém: Uvaříme hustý pudink a vychladíme. Ušleháme máslo do pěny a po lžících zašleháme pudink. Asi třetinu krému oddělíme do jiné misky, přidáme vanilkový cukr, případně trochu moučkového (podle chuti) a zašleháme. Do zbylých dvou třetin po lžících vešleháme nutellu. Ořechová náplň: mléko přivedeme k varu, vsypeme ořechy a chvíli povaříme. Osladíme podle chuti a vmícháme rum. Je-li hmota řídká, přidáme rozdrobené piškoty. Korpus vodorovně dvakrát rozřízneme. Dolní část pokropíme rumem a rozetřeme ořechovou náplň. Tu potřeme tenkou vrstvou hnědého krému a přiklopíme prostřední částí korpusu. Opět pokropíme rumem a potřeme zbytkem hnědého krému. Přiložíme horní část korpusu, zlehka přimáčkneme a dáme ztuhnout do ledničky. Pak potřeme celý dort zvenku světlým krémem. Po důkladném vychlazení potáhneme rozválenou maršmelounovou hmotou, přilepíme tučňáka, kterého jsme si dopředu připravili z falešného marcipánu a dozdobíme zbylým krémem.

Tučňák
Tučňák
Tučňák
Tučňák
Tučňák

Přidáno: 6.11.2008