Vanilkový dárek

Ingredience

těsto: 4 vejce, 160 g cukru krupice, 160 g hladké mouky, 4 lžíce oleje
krém: 25 g gustinu, 1/4 l mléka, 1 vanilkový cukr, 200 g másla, 100 g moučkového cukru, 2 lžičky vanilkové tresti
dále: rum, marcipán ze salka

Postup

Bílky s cukrem ušleháme do tuhého sněhu. Po jednom postupně zašleháme žloutky a po lžících olej. Zlehka vařečkou vmícháme mouku. Nalijeme do formy (kulatá průměr 18 cm) ve které jsme vymazali a vysypali dno. Upečeme ve vyhřáté troubě (200°C asi 25 minut). Necháme vychladnout. Studený korpus dvakrát vodorovně prořízneme. Pláty pokapeme rumem, potřeme krémem a poskládáme na sebe. Krémem potřeme i boky a povrch dortu. Dáme dobře ztuhnout do ledničky. Z rozváleného bílého marcipánu ukrojíme obdélník dlouhý jako obvod dortu a široký jako výška dortu. Omotáme jím vychlazený dort z boku a přitiskneme. Z barevného nebo mramorovaného marcipánu vykrojíme kruh o průměru asi o tři cm větším než je průměr dortu. Položíme na dort a přečnívající okraj ohneme a přitiskneme na boky. Nakonec dozdobíme marcipánovými mašličkami.

Vanilkový dárek
Vanilkový dárek

Přidáno: 15.9.2007