Velký zimní dort

Ingredience

korpus: 24 vajec, 940 g cukru krupice, 880 g hladké mouky, 80 g kakaa, 24 lžic oleje

pařížský krém: 1,5 kg smetany ke šlehání, 450 g krystalového cukru, 120 g kakaa, 600 g hořké čokolády, 750 g másla

krém na obmazání: 250 g másla, 6 lžic nutelly

dále: 400 g meruňkové marmelády, 200 ml rumu, 2 kg marcipánu + 3 lžíce kakaa na obarvení, královská glazura na ozdobení

Postup

Ze 6 bílků a 240 g cukru ušleháme pevný sníh. Do sněhu zašleháme nejdříve 6 žloutků, pak 6 lžic oleje. Do pěny opatrně vařečkou zamícháme 220 g mouky prosáté s 20 g kakaa. Těsto rozetřeme na plech (30x40 cm) s papírem na pečení a upečeme (200°C, 10 minut). Takové pláty upečeme čtyři.

Smetanu zahřejeme a do horké nasypeme cukr smíchaný s kakaem. Za stálého míchání ji přivedeme k varu a minutu povaříme.

Uvařenou smetanu odstavíme z plotny a vmícháme do ní rozlámanou čokoládu a na kousky pokrájené máslo. Mícháme, dokud se čokoláda a máslo zcela neroztaví a vznikne hladký lesklý krém. Za častého míchání ho necháme vychladnout, pak uložíme na noc do ledničky. Druhý den ho z ledničky vyndáme asi hodinu před použitím.

Jeden upečený plát položíme na podložku, postříkáme rumem z rozprašovače a potřeme marmeládou.

Z uvařeného krému odvážíme 1 kg do misky a elektrickým šlehačem ušleháme. Pak ho rozetřeme na marmeládu a přikryjeme druhým piškotovým plátem. Takto pokračujeme dál, nahoře bude čistý čtvrtý plát piškotu.

Dort zatížíme rovnou deskou a uložíme do ledničky, případně ještě zatížíme. Necháme 3-4 hodiny ztuhnout.

Změklé máslo s nutellou (pokojové teploty) ušleháme na hladký nadýchaný krém. Tímto krémem pomažeme ztuhlý vychlazený dort zvenku (boční stěny i horní plochu) a znovu dáme ztuhnout do ledničky.

Až je dort pořádně ztuhlý, potáhneme ho marcipánem, do kterého jsme den předem důkladně zapracovali kakaao.

Nakonec dort ozdobíme královskou glazurou (možno nahradit bílkovou polevou).

hmotnost: 9,85 kg

Přidáno: 21.1.2018