Mléčné francouzské houstičky
Ingredience
omládek: 100 ml vody, lžička sladěnky nebo medu, 130 g hladké mouky, 20 g čerstvého droždí
dále: 80 ml vody, 1 vejce, 100 g cukru, 50 g másla, 50 g hery, špetka soli, 20 g sušeného mléka, 330 g hladké mouky
Postup
Do nádoby pekárny vložíme suroviny na omládek a necháme vymíchat dohladka. Pekárnu vypneme a necháme 45-60 minut kynout.
Pak přidáme všechny ostatní suroviny a necháme umíchat hladké měkké těsto. Pekárnu vypneme a těsto v ní necháme nakynout (cca hodinu).
Vykynuté těsto promícháme a rozdělíme na 20 stejně velkých kousků. Z každého vytvarujeme váleček a uložíme na plech s papírem na pečení.
Každý váleček shora 2-3x nařízneme žiletkou a necháme ještě 45-50 minut kynout.
Pak houstičky potřeme vodou a vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Pečeme 12-16 minut. Hlídáme, aby houstičky zůstaly světlé. Po vytažení z trouby jsou hodně měkké, chládnutím zpevní.
zdroj: Pekárnománie
Přidáno: 27.4.2013