Rozmarýnové housky

Ingredience

250 g hladké mouky, 175 g polohrubé mouky, 2 lžičky sušeného droždí, 1 lžička cukru, 2 lžíce posekaného rozmarýnu, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžička soli, špetka mletého pepře, 250 ml vlažné vody
1 žloutek + 1 lžíce vody na potření, sezamové semínko nebo hrubá sůl na posypání

Postup

V míse promícháme oba druhy mouky, droždí, cukr, sůl, pepř a rozmarýn. Přidáme olej, vodu a důkladně vypracujeme hladké těsto. Necháme asi hodinu kynout, dokud nezdvojnásobí objem.

Vykynuté těsto rozdělíme na 16-20 stejně velkých kousků. Z nich uválíme válečky a upleteme housky.

Housky klademe na plech s papírem na pečení a necháme dalších 15 minut kynout. Pak je potřeme žloutkem rozmíchaným s vodou, posypeme sezamem a vložíme do trouby vyhřáté na 190-200°C. Upečeme dozlatova (asi 20 minut).

Rozmarýnové housky
Rozmarýnové housky
Rozmarýnové housky
Rozmarýnové housky
Rozmarýnové housky
Rozmarýnové housky
Rozmarýnové housky
Rozmarýnové housky
Rozmarýnové housky
Rozmarýnové housky

Tento a spoustu dalších zajímavých receptů najdete v knize Mileny Volfové Chléb v hlavní roli.

Přidáno: 29.3.2013