Cibulové dalamánky
Ingredience
1 kostka čerstvého droždí (42 g), 1 lžíce cukru, 300 ml vlažné vody, 250 g hladké pšeničné mouky, 250 g žitné celozrnné mouky, 2 lžičky soli, 1 lžička sušeného tymiánu, 1 lžíce drceného kmínu, 3 lžíce drcené sušené cibule, 100 ml olivového oleje
1 bílek na potření, celý kmín na posypání
Postup
Do zadělávací mísy rozdrobíme droždí, posypeme ho cukrem a promícháme (droždí zřídne). Přilejeme asi 100 ml vody (z odměřených 300 ml), přidáme 2-3 lžíce hladké mouky (z odváženého množství) a umícháme řídké těstíčko. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme 20-30 minut stát.
Zatím smícháme ostatní mouku se solí, tymiánem, kmínem a cibulí.
Až kvásek v míse výrazně zvětší svůj objem, přilijeme k němu zbývající vodu, zasypeme moukou a přidáme olej. Důkladně promícháme. Až se všechny suroviny spojí, na pomoučeném vále těsto propracujeme rukama. Pak ho vrátíme do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme nakynout (trvá to asi 45 minut).
Nakynuté těsto rozkrájíme na 8-10 kousků, zformujeme z nich dalamánky a položíme je na plech s papírem na pečení.
Necháme je asi 10 minut dokynout. Pak je žiletkou nebo ostrým nožem třikrát nařízneme.
Bílek (není potřeba celý) rozšleháme vidličkou a potřeme jím dalamánky. Nakonec je posypeme kmínem.
Pečeme v troubě vyhřáté na 230°C asi půl hodiny.
Přidáno: 23.2.2019