Plzeňské rozpeky
Ingredience
500 g hladké mouky, 260 ml vlažné vody, 2 lžičky soli, 1 lžička cukru, 15 g čerstvého droždí, 35 g oleje
Postup
V míse smícháme mouku se solí. Vyhloubíme důlek, rozdrobíme do něj droždí, posypeme cukrem a zalijeme trochou vody.
Až vzejde kvásek, přidáme zbytek vody, olej a vařečkou nebo v robotu zpracujeme hladké nelepivé těsto.
Těsto na vále rozdělíme na 12 stejně velkých kousků. Z každého zformujeme kulatý bochánek a položíme na plech s papírem na pečení.
Na plechu přikryjeme bochánky čistou utěrkou a necháme 30-45 minut nakynout.
Pak vložíme plech do trouby vyhřáté na 220°C a upečeme dozlatova (cca 15 minut).
Ihned po vytažení z trouby potřeme rozpeky olejem nebo rozpuštěným máslem.
Podáváme jako přílohu k dušené mrkvi, guláši, nebo k omáčkám s masem.
podle www.toprecepty.cz
Přidáno: 28.12.2014