Pšenično-žitné dalamánky

Ingredience

omládek: 100 ml vlažné vody, necelá lžička sladěnky, 130 g hladké mouky, 8 g čerstvého droždí
dále: 150 ml vody, 2-3 lžičky drceného kmínu, 1,5 lžičky soli, 150 g žitné mouky celozrnné jemné, 140 g hladké mouky

Postup

Suroviny na omládek důkladně promícháme a necháme 45-60 minut kynout.

Přidáme ostatní, vypracujeme (ručně, v pekárně, v robotu) těsto a necháme nakynout.

Vykynuté těsto vyklopíme na vál, propracujeme a zformujeme šišku. Tu poválíme v mouce, rukou zploštíme a rozkrojíme na 6 kousků. Přeneseme je na plech s papírem na pečení a každý ostrým nožem po úhlopříčce hluboko nakrojíme. Necháme nakynout.

Pečeme asi 25 minut při 200°C.

Pšenično-žitné dalamánky
Pšenično-žitné dalamánky
Pšenično-žitné dalamánky
Pšenično-žitné dalamánky
Pšenično-žitné dalamánky
Pšenično-žitné dalamánky

zdroj: Pekárnománie

Přidáno: 27.6.2015