Škvarkové rohlíky

Ingredience

300 ml mléka, 2 lžičky soli, 1 vejce, 130 g pomletých škvarků, 2 lžíce změklého sádla, 500 g polohrubé mouky, 50 g čerstvého droždí, několik snítek čerstvé dobromysli, sádlo na potření, semínka nebo koření na posypání

Postup

Z mléka, soli, žloutku, škvarků, mouky, sádla, droždí a posekaných bylinek vypracujeme hladké těsto (v pekárně nebo ručně). Necháme nakynout.

Nakynuté těsto rozdělíme na poloviny. Každou část rozválíme na kruh tlustý 5 mm. Rádýlkem rozkrájíme na osm výsečí. Každou potřeme rozpuštěným sádlem a smotáme do rohlíku.

Na plechu potřeme rohlíky bílkem rozšlehaným vidličkou a posypeme semínky (kmín, sezam, mák, ...) nebo kořením (paprika, pizza, kari, ...).

Necháme ještě chvíli kynout, pak vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a upečeme dozlatova (cca 25 minut).

Škvarkové rohlíky
Škvarkové rohlíky
Škvarkové rohlíky
Škvarkové rohlíky
Škvarkové rohlíky

Přidáno: 2.5.2010