Slané rohlíky

Ingredience

500 g hladké mouky, 0,5 lžičky cukru, 1,5 lžičky soli, 3 vrchovaté lžíce bílého jogurtu, 3 lžíce změklého sádla, 200 ml mléka, 25 g čerstvého droždí
1 vejce na potření, hrubá sůl na posypání

Postup

Z droždí, cukru, lžíce mouky a trochy mléka vytvoříme kvásek, který necháme v teple vzejít.

Do mísy dáme ostatní suroviny, přidáme vzešlý kvásek a vypracujeme hladké těsto. Necháme asi hodinu kynout.

Nakynuté těsto rozdělíme na poloviny. Každou rozválíme na kruh silný asi 1 cm a rozkrájíme na osm výsečí.

Od širší strany "trojúhelníky" začneme rolovat, špičku přitom držíme druhou rukou a opatrně natahujeme, aby vzniklo co nejvíce "závitů".

Potom každý rohlík oběma rukama trochu rozválíme, aby byly delší. Skládáme je na plech s papírem na pečení.

Na plechu necháme rohlíky 10 minut kynout. Pak je potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme solí a vložíme do trouby vyhřáté na 200°C.

Pečeme 15-20 minut dozlatova.

Slané rohlíky
Slané rohlíky
Slané rohlíky
Slané rohlíky
Slané rohlíky
Slané rohlíky
Slané rohlíky
Slané rohlíky

Tento a spoustu dalších zajímavých receptů najdete v knize Mileny Volfové Chléb v hlavní roli.

Přidáno: 5.4.2013