Grahamové housky kváskové

Ingredience

2 lžíce žitného kvásku, 90 g celozrnné žitné mouky, 90 g vody
po 10-12 hodinách: 300 g grahamové pšeničné mouky, 60 g celozrnné špaldové mouky, 2 lžičky soli, 1 lžička kmínu, 210 ml syrovátky (nebo vody)
bílek na potření a semínka na posypání

Postup

Večer smícháme kvásek s vodou a celozrnnou žitnou moukou. Zakryjeme a necháme 10-12 hodin pracovat. Směs je nejdříve hustá, do rána nabude a zřídne.

Po 10-12 hodinách přidáme všechno ostatní a vařečkou nebo v robotu vypracujeme hladké těsto. Přikryté necháme kynout 2-3 hodiny.

Nakynuté těsto propracujeme a rozdělíme na 8 kousků. Z každého vytvarujeme bochánek, naskládáme je na plech s papírem na pečení, přikryjeme utěrkou a necháme nakynout 1-2 hodiny (doba kynutí záleží na teplotě).

Nakynuté housky potřeme rozšlehaným bílkem, nařízneme a posypeme semínky.

Vložíme do trouby vyhřáté na 210°C, po 5 minutách ztlumíme na 190°C a dopečeme asi 20 minut.

Grahamové housky kváskové
Grahamové housky kváskové
Grahamové housky kváskové
Grahamové housky kváskové
Grahamové housky kváskové

Přidáno: 26.7.2015