Špaldové kváskové rohlíky

Ingredience

na rozkvašení: 1 lžička žitného kvásku, 200 g špaldové celozrnné mouky, 200 g vody

dále: 200 ml mléka, 2 lžíce sladěnky, 100 g másla, 400 g špaldové celozrnné mouky, 2 lžičky soli, hrstka semínek (sezam, len, slunečnice, ...)

Postup

Kvásek důkladně promícháme s moukou a vodou. Misku přetáhneme fólií a necháme 12-14 hodiny kvasit.

Pak přidáme vlažné mléko, hodně změklé máslo i všechno ostatní a vypracujeme měkké hladké těsto (nejlépe v robotu).

Vypracované těsto (je poměrně řídké) přikryjeme utěrkou a necháme asi 2 hodiny kynout.

Nakynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál, rukama roztlačíme na placku a popřekládáme (viz foto). Přikryjeme utěrkou a necháme 10-15 minut odpočívat. Potom znovu zplacatíme a popřekládáme, opět necháme 10-15 minut odpočinout.

Těsto rozkrájíme na 12 přibližně stejných kousků a zformujeme kulaté bochánky.

Každý rozválíme nebo rukama roztlačíme na oválek a smotáme do rohlíku.

Klademe na plech s papírem na pečení. Přikryjeme a necháme znovu pořádně nakynout (30-45 minut).

Plech vložíme do trouby vyhřáté na 250°C, do plechu na dně cákneme půl hrnku horké vody. Troubu rychle zavřeme, ihned ztlumíme na 200°C a pečeme 20-25 minut.

Přidáno: 24.3.2016