Slaný karamel
Ingredience
180 g cukru krupice, 2-3 lžíce másla, 200-250 ml smetany ke šlehání, špetka mořské soli, pár kapek vanilkového extraktu
Postup
Rozpálíme silnostěnný kastrol nebo pánev a dno posypeme rovnoměrně cukrem. Nemíchat! Počkáme, až se téměř všechen cukr rozpustí a vznikne žlutý karamel.
Přidáme máslo a zamícháme.
Odstavíme z plotny a za stálého míchání vlijeme teplou smetanu. Pokud se vytvoří kus pevného karamelu, nevadí.
Kastrol vrátíme na zapnutou plotnu a za stálého míchání vaříme do rozpuštění kousků.
Nakonec karamel osolíme. Po částečném vychladnutí vmícháme vanilkový extrakt.
Karamel nalijeme do skleničky, vychladlý zavřeme a skladujeme v ledničce.
Používáme na ozdobení palačinek či pohárů, případně k ochucení krému.
zdroj: www.konceptdoga.cz
Přidáno: 3.9.2016