Svatomartinské rohlíčky
Ingredience
těsto: 450 g hladké mouky, špetka soli, 250 g tuku (máslo, smetol, ...), 150 ml smetany ke šlehání, 2 lžíce moučkového cukru, 4 žloutky
náplň: 200 g mletých vlašských ořechů, 125 g moučkového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 2 bílky
1 vejce na potření, moučkový cukr na posypání
Postup
Mouku smícháme se solí a cukrem. Přidáme k ní na kousky pokrájený tuk, žloutky, smetanu a vypracujeme měkké hladké těsto. Zabalené je necháme hodinu odpočinout v ledničce.
Ořechy smícháme s moučkovým i vanilkovým cukrem, přidáme bílky a vařečkou zpracujeme dohromady. Pokud je náplň příliš řídká, přidáme ještě trochu ořechů.
Odpočinuté těsto rozdělíme na pět stejně velkých částí. Postupně každou rozválíme na kruh a rozkrojíme na šest dílů. Na širší stranu každéhoo dílku dáme váleček náplně a zabalíme do rohlíčku.
Rohlíčky naskládáme na plech s papírem na pečení a potřeme je rozšlehaným vejcem.
Pečeme při 190°C 15-20 minut dozlatova.
Před podáváním rohlíčky posypeme moučkovým cukrem.
Přidáno: 10.11.2018