Svatomartinské rohlíčky

Ingredience

těsto: 450 g hladké mouky, špetka soli, 250 g tuku (máslo, smetol, ...), 150 ml smetany ke šlehání, 2 lžíce moučkového cukru, 4 žloutky

náplň: 200 g mletých vlašských ořechů, 125 g moučkového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 2 bílky

1 vejce na potření, moučkový cukr na posypání

Postup

Mouku smícháme se solí a cukrem. Přidáme k ní na kousky pokrájený tuk, žloutky, smetanu a vypracujeme měkké hladké těsto. Zabalené je necháme hodinu odpočinout v ledničce.

Ořechy smícháme s moučkovým i vanilkovým cukrem, přidáme bílky a vařečkou zpracujeme dohromady. Pokud je náplň příliš řídká, přidáme ještě trochu ořechů.

Odpočinuté těsto rozdělíme na pět stejně velkých částí. Postupně každou rozválíme na kruh a rozkrojíme na šest dílů. Na širší stranu každéhoo dílku dáme váleček náplně a zabalíme do rohlíčku.

Rohlíčky naskládáme na plech s papírem na pečení a potřeme je rozšlehaným vejcem.

Pečeme při 190°C 15-20 minut dozlatova.

Před podáváním rohlíčky posypeme moučkovým cukrem.

Přidáno: 10.11.2018