Perníčky s mandlemi
Ingredience
400 g hladké mouky, 170 g moučkového cukru, 50 g másla, 2 vejce, 1 lžíce rumu, 3 lžíce medu, 1 lžíce sody, 1 lžíce perníkového koření
1 vejce na potření
švestková povidla, rum, mletý badyán, oloupané rozpůlené mandle, čokoládová poleva (není nutné)
Postup
Z uvedených surovin zpracujeme na vále těsto. Necháme je hodinu odpočinout. Rozválíme na tloušťku půl centimetru a vykrajujeme libovolné tvary.
Na plechu polovinu perníčků potřeme rozšlehaným vejcem a ozdobíme půlkami mandlí.
Pečeme v troubě vyhřáté na 200°C asi 6-10 minut (podle velikosti).
Perníčky bez mandlí potřeme vejcem ihned po vytažení z trouby.
Povidla smícháme s trochou rumu a badyánem. Každý ozdobený perníček potřeme povidly a slepíme s neozdobeným.
Chceme-li perníčky s čokoládou, před pečením je vejcem nepotíráme.
Po vychladnutí slepujeme vždy dva k sobě. Jednu stranu namočíme do čokoládové polevy a dřív než zaschne, ozdobíme mandlemi.
Přidáno: 4.11.2014