Perníkové karty s oříškovou náplní
Ingredience
těsto: 220 g medu, 1 lžička směsi koření do svařeného vína, 180 g moučkového cukru, 110 g másla, 3 vejce, 520 g hladké mouky, 1 lžíce sody, 1 lžíce mleté skořice, 1 lžíce kakaového prášku
náplň: 120 g moučkového cukru, 120 g mletých lískových oříšků, 80 g kandované pomerančové kůry, 2 vejce, 20 g solamylu, 1 lžíce rumu
dále: čokoládová poleva hnědá a bílá
Postup
Tekutý med vyšleháme se změklým máslem, cukrem a kořením do svařeného vína. Pak zašleháme do pěny vejce.
Vmícháme mouku smíchanou se sodou, skořicí a kakaem. Na pomoučeném vále vypracujeme měkké těsto, podle potřeby podsypáváme a můžeme přidat trochu mouky (ale ne moc, těsto je výrazně měkkčí, než na klasické perníčky).
Těsto zabalíme do fólie a necháme v chladu do druhého dne.
Uleželé těsto rozválíme na pomoučeném válu na tloušťku 3 mm a rozkrájíme na stejně velké čtverce nebo obdélníky.
Na polovinu z nich lžičkou naneseme a rozetřeme trochu náplně. Každý kousek překryjeme čistým čtverečkem (obdélníčkem). Okraje nemusíme stlačovat, samy se spečou.
Karty rozložíme na plech vyložený papírem na pečení a ve středně vyhřáté troubě upečeme (190°C, cca 10-15 minut, podle velikosti).
Upečené necháme vychladnout, horní stranou máčíme v čokoládové polevě a pak ozdobíme bílou polevou.
Náplň: všechny suroviny důkladně promícháme.
6x6 cm, 36 ks
Přidáno: 17.3.2010