Perníkové rodinky
Ingredience
těsto: 400 g hladké mouky, 170 g moučkového cukru, 50 g másla, 1 velké vejce (nebo 2 malá), 1 lžíce rumu, 3 lžíce medu, 1 lžíce sody, 1 lžíce perníkového koření
dále: 1 vejce na potření, bílková poleva (nebo královská glazura), obarvená modelovací hmota
Postup
Na vál prosijeme mouku se sodou a cukrem. Přidáme perníkové koření a promícháme.
Do důlku uprostřed dáme rum, vejce a tekutý med. Dokola rozmístíme na kousky nakrájené změklé máslo a rukama zpracujeme hladké těsto.
Necháme ho hodinu odpočinout.
Těsto rozválíme a vykrajujeme různé velikosti postaviček. Upečeme na plechu vyloženém papírem na pečení (na plech dáváme kousky stejné velikosti).
Pečeme při 200°C 6-9 minut, podle velikosti.
Ihned po vytažení z trouby perníčky potřeme rozšlehaným vejcem a necháme vychladnout.
Vychladlé perníčky dozdobíme obarvenou modelovací hmotou a bílou polevou.
inspirace v časopisu Pečené dobroty
Přidáno: 8.3.2014