Quinoa salát s lososem
Ingredience
250 g quinoy + 600 ml vody, sůl, 1 salátová okurka, 250 g cherry rajčátek, 2 jarní cibulky, hrst černých oliv, hrstka čerstvých bazalkových lístků
zálivka: 3 lžíce olivového oleje, 2 lžíce citronové šťávy, sůl, mletý pepř
300 g lososa, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžíce másla
Postup
Quinou propláchneme horkou vodou. V hrnci přivedeme k varu lehce osolenou vodu, nasypeme do ní scezenou quinou, znovu přivedeme k varu a pod pokličkou vaříme 15 minut. Potom vypneme a necháme na plotýnce stát, dokud se nevsákne všechna voda.
Rajčátka rozpůlíme, okurku nakrájíme na čtvrtkolečka, olivy na kroužky, cibulky na tenká kolečka (včetně natě). Bazalkové lístky posekáme nadrobno.
Olej smícháme s citronovou šťávou, osolíme, opepříme a vidličkou rozšleháme na emulzi.
Vychladlou quinou nasypeme do mísy, přidáme zeleninu, bazalku, zalejeme zálivkou a důkladně promícháme.
Na pánvi rozpálíme máslo s olejem a lososa z obou stran opečeme. Hotové filety rozlomíme na několik kousků.
Na talíř dáme porci salátu, přidáme pár kousků lososa a ozdobíme kroužky cibulové natě.
Přidáno: 19.7.2018