Salát z celozrnného bulguru

Ingredience

1 hrnek (250 ml) celozrnného bulguru, 2,75 hrnku vody, sůl, 1 lžička provensálského koření, 2 střední mrkve, 0,5 žluté papriky, 0,5 zelené papriky, 4-5 stroužků česneku, olivový olej, hrstka posekané petrželové natě, pár lístků máty

zálivka: 3 lžíce olivového oleje, 2 lžíce balsamikového octa, 1 lžíce dijonské hořčice, sůl, čerstvě mletý pepř

Postup

V hrnci přivedeme k varu osolenou vodu s provensálským kořením a lžící oleje. Do vařící vody nasypeme bulgur, přikryjeme pokličkou, odstavíme z plotny a necháme hodinu stát. Voda se vsákne a bulgur změkne.

Oškrábanou mrkev a papriku zbavenou žeber a semínek nakrájíme na kostičky, oloupaný česnek na plátky.

V pánvi zahřejeme dvě lžíce oleje, přisypeme všechno pokrájenou zeleninu a na středním plameni za občasného míchání smažíme, až změkne.

V hrnku vidličkou prošleháme všechny suroviny na zálivku.

Do mísy nasypeme z pánve osmaženou zeleninu, přidáme měkký bulgur, petrželovou nať, nadrobno posekané lístky máty, zálivku a dobře promícháme.

Salát můžeme podávat teplý nebo studený, jako lehkou večeři samotný nebo posypaný rozdrobeným kozím sýrem. Případně ho můžeme použít jako přílohu k pečené či dušené rybě,

Máme-li bulgur, který není celozrnný, použijeme k jeho přípravě jen dva hrnky vody.

Přidáno: 17.7.2018