Bramborový závin

Ingredience

1 kg ve slupce uvařených brambor, asi 10 lžic hladké mouky, 2 žloutky, 30 g strouhaného sýra, 50 g másla, 3 lžíce mléka, sůl, mletý pepř, muškátový oříšek, 200 g šunky (nebo šunkového salámu), 1 vejce na potření

Postup

Oloupané brambory nastrouháme na jemném struhadle. Dáme na vál. Přidáme mouku, na kousky nakrájené změklé máslo, žloutky, sýr, mléko, osolíme, okořeníme a zpracujeme na hladké těsto. Pokud je příliš řídké, přidáme mouku. Vytvoříme bochánek, který necháme nejméně půl hodiny odpočívat v ledničce. Na čisté, moukou posypané, utěrce těsto rozválíme na obdélník. Poklademe ho plátky šunky a pomocí utěrky zavineme. Opatrně přeneseme na plech vyložený papírem na pečení. Potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme hodinu při 180°C. Pokud závin zčervená dřív, přikryjeme ho alobalem. Podáváme se zeleninovým salátem.

Bramborový závin
Bramborový závin
Bramborový závin
Bramborový závin
Bramborový závin
Bramborový závin

Přidáno: 23.10.2007