Žitný kvásek

Ingredience

žitná celozrnná mouka jemně mletá, voda

Postup

1. den: Smícháme 100 g mouky a 125 ml vody, vznikne husté těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme stát v teple (stačí pokojová teplota).

2. den: Promícháme, přidáme 50 g mouky a 125 ml vody a znovu promícháme. V kvásku se začnou tvořit malé bublinky.

3. den: Promícháme, přidáme 50 g mouky a 60 ml vody, promícháme. Kvásek začne výrazně zvětšovat objem, pozor ať máme dost velkou nádobu.

4. den: Stejně jako 3. den.

5. den: kvásek je hotový a můžeme ho použít, třeba na chleba. Pokud nespotřebujeme všechen, můžeme ho dále přikrmovat - každý den přidáme 50 g mouky a 60 ml vody a promícháme.

Žitný kvásek
Žitný kvásek
Žitný kvásek
Žitný kvásek
Žitný kvásek
Žitný kvásek

Přidáno: 24.3.2010