Teriyaki losos s pohankou
Ingredience
4 filety lososa (á cca 200 g), 1 citron
omáčka: 4 cm kousek čerstvého zázvoru, 3 stroužky česneku, 1 červená chilli paprička, 100 ml sojové omáčky, 4 lžíce medu, 2 lžíce rýžového octa, 1 lžíce sezamového oleje, 3 lžíce kukuřičného škrobu, 100 ml vody
příloha: 300 g pohankových krup + dvojnásobný objem vody, 0,5 lžičky soli, mletý pepř, 200 g cherry rajčat, hrst čerstvého koriandru
Postup
Oloupaný zázvor nastrouháme najemno a dáme do rendlíku. Přidáme k němu rozmačkaný česnek, nadrobno posekanou papričku, sojovou omáčku, med, ocet, olej, škrob i vodu. Všechno důkladně rozšleháme metličkou.
Směs přivedeme k varu a za častého míchání 5 minut povaříme. Pak odstavíme z plotny a necháme vychladnout.
Pohanku na sítku propereme a necháme okapat. V hrnci zatím přivedeme k varu dvojnásobný objem vody, osolíme ji, a do vařící nasypeme pohanku. Počkáme, až voda začne znovu vařit, povaříme 1-2 minuty a pak hrnec i s pokličkou zabalíme do čisté utěrky a do deky. Tam necháme pohanku "dojít" do měkka 30-45 minut (klidně ji takto můžeme připravit s předstihem, zabalená v dece vydrží teplá hodně dlouho).
Omyté a osušené filety naložíme na 15 minut do vychladlé omáčky. Pak je i s omáčkou přemístíme do pekáčku, podlejeme asi 100 ml vody a pečeme při 200°C 20 minut.
Rajčata zatím nakrájíme na drobné kostičky, koriandr posekáme nadrobno a oboje smícháme s horkou pohankou. Podle chuti osolíme a opepříme.
Lososa podáváme přelitého omáčkou, s hromádkou ochucené pohanky a kouskem citronu.
zdroj: magazín Albert v kuchyni (mírně upraveno)
Přidáno: 10.3.2019