Jablečný sádlový koláč

Ingredience

těsto: 300 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, kůra a šťáva z půlky citronu, 100 g sádla
náplň: 500 g oloupaných jablek zbavených jádřinců, 100 g cukru (nebo méně podle sladkosti jablek), 3-5 lžic vody, hrstka ořechů nebo rozinek

Postup

Nejdříve připravíme náplň: jablka nastrouháme nebo rozmixujeme, podlijeme troškou vody, zasypeme cukrem a podusíme doměkka. Necháme vychladnout (aspoň částečně, může zůstat trochu teplé).

Z uvedených surovin zpracujeme na vále hladké těsto. Rozdělíme je na poloviny a rozválíme je na velikost pekáčku nebo koláčové formy.

Jednu rozválenou část vložíme do pekáče (formy) vymazané tukem a vysypané hrubou moukou.

Do jablečné náplně vmícháme posekané ořechy nebo rozinky a rozprostřeme na těsto. Přikryjeme druhou rozválenou plackou.

Vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a upečeme do zhnědnutí povrchu (cca 30 minut).

Krájíme až po vychladnutí, nejlepší je až druhý den po upečení.

Jablečný sádlový koláč
Jablečný sádlový koláč
Jablečný sádlový koláč
Jablečný sádlový koláč
Jablečný sádlový koláč
Jablečný sádlový koláč
Jablečný sádlový koláč

zdroj: Šárka z Valašska

Přidáno: 28.9.2013