Kynutý jablečný závin

Ingredience

těsto: 250 ml mléka, 2 žloutky, 100 g rozpuštěné hery, 2 lžíce rumu, špetka soli, 60 g cukru, 250 g polohrubé mouky, 250 g hladké mouky, 20 g čerstvého nebo 2 lžičky sušeného droždí
dále: 8-10 jablek, skořicový cukr nebo skořice, moučkový cukr, strouhanka nebo mleté ořechy, rozinky, rozpuštěné máslo, vejce na potření

Postup

Suroviny vložíme v uvedeném pořadí do pekárny a necháme vypracovat a vykynout těsto.
Vykynuté těsto rozdělíme na poloviny. Každou část rozválíme na obdélník. Potřeme rozpuštěným máslem, posypeme strouhankou nebo ořechy, nastrouhanými jablky (vymačkat šťávu), posypeme rozinkami, moučkovým cukrem (podle kyselosti jablek), skořicovým cukrem nebo skořicí a zavineme. Přeneseme na plech vyložený papírem na pečení a necháme ještě 15-20 minut kynout. Potřeme rozšlehaným vejcem a při 180°C upečeme dozlatova (asi 20 minut).

Kynutý jablečný závin
Kynutý jablečný závin
Kynutý jablečný závin
Kynutý jablečný závin
Kynutý jablečný závin
Kynutý jablečný závin

Přidáno: 7.9.2008