Tažený závin

Ingredience

těsto: 350 g hladké mouky, 1 vejce, 20 g rozpuštěného másla, špetka soli, 1 lžička octa, 150 ml mléka
náplň: oloupaná nastrouhaná jablka, moučkový cukr, skořice, rozinky, strouhanka nebo mleté ořechy, rozpuštěné máslo

Postup

Ze všech surovin zpracujeme těsto. Propracováváme ho důkladně rukama na vále dokud nevznikne hladké lesklé těsto. Občas jím udeříme o vál, aby se vytěsnily vzduchové bublinky. Těsto se pak lépe vytahuje. Bochánek vypracovaného těsta necháme na vále, přiklopíme nahřátým hrncem a necháme asi hodinu odpočívat. Pak ho rozpůlíme. Každou část rukama vytahujeme na vále pokrytém pomoučenou utěrkou. Neválí se válečkem! Až je těsto tenké jako lístek (skoro průsvitné), lehce ho poprášíme prosátou strouhankou nebo pomletými ořechy, hustě posypeme strouhanými jablky, moučkovým cukrem se skořicí, rozinkami a pokapeme máslem. Pomocí utěrky srolujeme do závinu a přeneseme na plech vyložený papírem na pečení. Před pečením potřeme rozpuštěným máslem. Pečeme 30 - 35 minut při 190°C. Po upečení znovu potřeme rozpuštěným máslem a pocukrujeme. V těstě není žádný cukr. Pokud jablka osladíme a závin pocukrujeme vhodným sladidlem, mohou si na něm pochutnat i diabetici.

Tažený závin
Tažený závin

Přidáno: 11.9.2007