Citronový koláč s jahodami
Ingredience
těsto: 230 g hladké mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, 1 sáček vanilkového cukru, 75 g moučkového cukru, 1 vejce, 150 g másla
náplň: 100 g másla, 1 sáček vanilkového cukru, 150 g moučkového cukru, 250 g mascarpone, kůra z jednoho citronu, šťáva ze dvou citronů, 2 vejce, 1 lžíce solamylu
na dokončení: 250 ml smetany ke šlehání, 1 ztužovač šlehačky (smetafix), 1 sáček vanilkového cukru, jahody
Postup
Na vál prosejeme mouku s práškem do pečiva a s moučkovým cukrem. Přidáme vejce, na kousky rozkrájené máslo a vypracujeme hladké těsto. Zabalíme je do fólie a necháme v ledničce aspoň hodinu odpočinout.
Na náplň ušleháme změklé máslo s oběma cukry, vejci a citronovou kůrou do pěny. Potom ručně vmícháme mascarpone, citronovou šťávu a solamyl.
Vychlazené těsto rozválíme na kruh a vložíme do máslem vymazané koláčové formy (průměr 26-28 cm) tak, aby mělo těsto zvednutý okraj.
Na těsto ve formě nalejeme citronovou náplň, uhladíme, aby byl rovný povrch a vložíme do trouby vyhřáté na 170°C. Pečeme 45 minut.
Upečený koláč necháme vychladnout.
Smetanu ušleháme s vanilkovým cukrem a ztužovačem do tuha (použijeme-li smetanu rostlinnou, např. Rama Cremefine, nemusíme používat ztužovač).
Šlehačku rozetřeme na povrch koláče a poklademe ji půlkami jahod. Můžeme dozdobit proužky citronové kůry a čerstvými lístky meduňky.
Přidáno: 12.7.2019