Levandulový cheesecake

Ingredience

300 g sušenek Lotus, 100 g másla

750 g tvarohu (z vaničky), 130 g cukru krupice, špetka soli, 1 lžička vanilkového extraktu, 4 vejce, 130 g smetany ke šlehání, 1-2 lžíce levandulových květů, trošku fialové potravinářské barvy, 180 g zakysané smetany + 30 g cukru krupice

Postup

Do rendlíku nalejeme smetanu a přidáme do ní květy. Přivedeme k varu a za častého míchání pár minut povaříme. Pak odstavíme z plotny a necháme vychladnout.

Sušenky rozdrdíme nebo pomeleme a smícháme s rozpuštěným máslem.

Směs nasypeme do dortové formy (průměr 24 cm), ve které jsme vyložili dno papírem na pečení, rovnoměrně ji rozhrneme, pevně udusáme a formu uložíme do ledničky.

V míse důkladně promícháme tvaroh s cukrem, solí a vanikovým extraktem. Pak vmícháme vejce, postupně jedno po druhém.

Smetanu s levandulí obarvíme na fialovo (kdo netrvá na fialové barvě, barvivo vynechá), přes sítko nalejeme k tvarohové směsi a pořádně promícháme.

Hmotu nalejeme na vychlazený sušenkový základ ve formě, urovnáme a formu vložíme do trouby vyhřáté na 180°C. Pečeme 80 minut.

Zatím připravíme polevu - smícháme zakysanou smetanu s 30 g cukru.

Upečený koláč vytáhneme z trouby a necháme 5 minut chladnout. Teplotu v troubě zatím zvýšíme na 220°C.

Pak na jeho povrch rozetřeme polevu, koláč vrátíme do trouby a zapečeme ještě 10 minut.

Po vychladnutí dáme cheesecake ještě pořádně vychladit do ledničky.

zdroj: www.prozeny.cz (upraveno)

Přidáno: 11.8.2019