Převalované koláče

Ingredience

kynuté těsto: 50 ml mléka, 50 g cukru krupice, 50 g čerstvého droždí, 200 ml smetany ke šlehání, 2 lžíce oleje, špetka soli, 3 žloutky, 150 g hladké mouky, 150 g polohrubé mouky, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce rumu
tukové těsto: 250 g másla, 100 g hladké mouky
náplň: 500 g tvarohu, 2 žloutky, 10 lžic cukru krupice, 1 vanilkový cukr, rozinky naložené v rumu
dále: trochu povidel (jsou-li hustá, zředíme trošku rumem, drobenka, mouka na podsypávání, rozpuštěné máslo na potření

Postup

Nejdříve připravíme tukové těsto: do mísy dáme mouku, změklé máslo a vařečkou zpracujeme až se mouka s máslem spojí. Vyklopíme na fólii, nožem urovnáme do tvaru kvádru, zabalíme a uložíme do ledničky.

Zatím připravíme kynuté těsto: do vlažného mléka nasypeme cukr krupici, dáme lžíci mouky a rozdrobíme droždí. Přikryjeme a na teplém místě necháme vzejít.

Do mísy dáme mouku, osolíme, přidáme vanilkový cukr, žloutky, smetanu, olej a rum. Nakonec přidáme kvásek a vařečkou důkladně propracujeme. Na správně propracovaném těstě by se při míchání měly tvořit "puchýřky". Při zpracovávání těsta podle potřeby přidáme mouku.

Hotové těsto necháme pořádně nakynout (cca hodinu).

Nakynuté těsto rozválíme na obdélník.

Tukové těsto rozválíme (přes fólii) na poloviční obdélník a položíme na polovinu rozváleného kynutého těsta. Druhou polovinou ho přikryjeme a okraje zmáčneme.

Těsto rozválíme na velký obdélník a po délce ho přeložíme na třetiny. Vzniklý pruh opět přeložíme na třetiny.

Takto složené těsto na vále přikryjeme utěrkou a necháme půl hodiny kynout.

Zatím připravíme nádivku smícháním tvarohu s cukrem, žloutky a rozinkami. Tvaroh musí být tuhý, pokud nekoupíme kvalitní domácí, tak z koupeného musíme vymačkat vodu v čisté utěrce.

Nakynuté znovu rozválíme na velký obdélník a skládání zopakujeme. Počkáme další půl hodiny a opět postup zopakujeme (rozválet, složit, přikrýt, nechat kynout).

Po další půlhodině těsto rozdělíme na třetiny.

Postupně každou třetinu rozválíme natenko a rádýlkem rozkrájíme na čtverečky 6x6 cm.

Na každý čtvereček položíme kuličku vytvořenou z tvarohu. Zabalíme, zformujeme do kuličky a položíme na plech vyložený papírem na pečení.

Do každé kuličky vyhloubíme důlek otočeným koncem vařečky a naplníme povidly.

Nakonec každý koláček posypeme drobenkou. Necháme na plechu ještě chvíli kynout, pak vložíme do trouby vyhřáté na 220°C a upečeme dorůžova (asi 10 minut). Ihned po vytažení z trouby koláčky potřeme rozpuštěným máslem.

Převalované koláče
Převalované koláče
Převalované koláče
Převalované koláče
Převalované koláče
Převalované koláče
Převalované koláče
Převalované koláče
Převalované koláče
Převalované koláče
Převalované koláče
Převalované koláče
Převalované koláče
Převalované koláče

Přidáno: 12.8.2012