Štolové obláčky

Ingredience

50 g sušených meruněk, 100 g rozinek, 70 ml rumu, 150 g másla, 150 g moučkového cukru, 2 lžičky vanilkového cukru, 2 vejce, 250 g měkkého tvarohu, strouhaná kůra z 1 citrónu, 500 g hladké mouky, špetka soli, 2 lžičky prášku do pečiva, 100 g jemně sekaných mandlí, 100 g kandované pomerančové kůry
na dokončení: 50 g másla, moučkový cukr

Postup

Meruňky a rozinky důkladně opereme, zalijeme rumem a necháme do druhého dne nabobtnat.

Změklé máslo s citronovou kůrou, moučkovým a vanilkovým cukrem ušleháme do pěny, po jednom zašleháme vejce a nakonec tvaroh (máslo, vejce i tvaroh by měly mít stejnou teplotu, jinak se hmota srazí).

Vmícháme asi polovinu mouky smíchané se solí a práškem do pečiva. Zbytek mouky nasypeme na vál, na ni vyklopíme těsto a rukama zpracujeme všechno dohromady.

Nakonec vpracujeme mandle a rumovou směs.

Z těsta tvoříme malé kuličky. Dlaní každou roztlačíme na placičku, kterou přehneme napůl.

Kousky klademe na plech s papírem na pečení.

Plech vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme do zrůžovění (15-20 minut).

Ihned po vytažení z trouby obláčky vydatně potřeme rozpuštěným máslem a obalíme v prosátém moučkovém cukru.

Vychladlé obláčky můžeme uskladnit do krabice proložené papírem na pečení, vydrží prý několik týdnů (nemám vyzkoušeno).

Štolové obláčky
Štolové obláčky
Štolové obláčky
Štolové obláčky
Štolové obláčky
Štolové obláčky
Štolové obláčky
Štolové obláčky

zdroj: časopis Knihovnička Recepty

Přidáno: 8.10.2014