Rýžový nákyp s jablky

Ingredience

1 hrnek kulatozrnné rýže, 4 hrnky plnotučného mléka, 100 g másla + na vymazání, 5-6 lžic krystalového cukru (podle chuti můžeme množství upravit), 1 vanilkový cukr, 4 vejce, 2 lžičky mleté skořice, 2 lžičky citronové kůry, hrst rozinek, 4-6 jablek (podle velikosti), sůl

Postup

Osolené mléko přivedeme k varu a vsypeme do něj rýži. Za častého míchání uvaříme hustou kaši.

Do kaše vmícháme máslo, krystalový cukr a necháme vychladnout.

Z bílků a vanilkového cukru ušleháme pevný sníh.

Do kaše vmícháme žloutky, skořici, rozinky, kůru, na kousky pokrájená jablka a nakonec sníh z bílků.

Zapékací nádobu vymažeme důkladně máslem a urovnáme do ní rýžovou hmotu.

Vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme 20-25 minut do zezelátnutí povrchu.

Podávat můžeme teplé nebo studené (studené se lépe krájí).

Přidáno: 30.12.2016